Thuiswerken; 20 buitenactiviteiten
Janneke 29 maart 2020Het is een bijzondere tijd! Kinderen werken thuis met hun ouders aan allerlei opdrachten, de klassen zijn leeg en de leerkrachten zitten hele dagen achter een computer of laptop om ouders en kinderen te begeleiden, nieuwe opdrachten te bedenken en maken filmpjes zodat de kinderen deze weer kunnen gebruiken bij hun lessen. Elke dag krijgen de kinderen weer opdrachten om mee aan de slag te gaan. Hoe langer deze periode duurt, hoe meer opdrachten je gebruiken kunt.
Daarom deze pagina met tips die je kunt gebruiken voor buiten! Want dat is zo belangrijk dat kinderen lekker buiten kunnen zijn en daar hun energie kwijt kunnen raken! Goed om af te wisselen met de opdrachten achter een schermpje of waar ze over na moeten denken.
Wat kun je buiten doen?
- Opdracht voor de dag en de datum. Elke dag is er een nieuwe datum. Ik bedenk daar elke dag opdrachten bij. Bij voorkeur buiten. Bijvoorbeeld: Het is 18 maart; spring 18 keer naar achteren, schrijf dit getal op de stoep, ren 18 keer heen en weer door de tuin, stuit 18 keer met de bal op de grond, maak sprongen van twee tot de 18: 2-4-6-8-10-12-14-16-18 en drink tot slot 18 slokjes water. Hier kun je natuurlijk volop mee variëren!
- Wandelen en op zoek naar kleuren: Dat kan de ene keer geel zijn, maar ook rood of blauw. Voordat ze gaan wandelen schrijven ze op hoeveel dingen ze in die kleur denken te gaan zien. Tijdens de wandeling worden foto’s gemaakt van de voorwerpen. Deze zet ik bij elkaar en dan gaan we tellen….hoeveel voorwerpen hebben we uiteindelijk gezien? Was dat meer of minder dan we hadden gedacht? Voor groep 3: schrijf op wat je hebt gezien.
- Loop een lentebingo. Ik heb speciaal voor gezinnen bingokaarten gemaakt met lentevoorwerpen. Zoek deze voorwerpen op. Kun je ze allemaal vinden?
Lentebingo - Speel het eierverstopspel; Maak 10 eieren (of meer) van papier en schrijf hier de getallen 1-10 op. Knip de eieren uit en verstop ze in de tuin. Dan mogen de kinderen daarna de eieren opzoeken. Leg ze op de goede volgorde. Welke mist nog?
- Bowlen met pet-flessen; Verzamel een aantal petflessen en doe hier een laagje water in. Gebruik een bal. Zet ze naast elkaar neer en probeer daarna de flessen om te gooien. Hoeveel flessen kun je omgooien? Voor groep 3 kinderen kun je er cijfers op schrijven. Tel de getallen op; hoeveel punten heb je?
- Verzamelwoede; Ga naar buiten met een doos. Verzamel allemaal voorwerpen: grasspriet, takje, steentje, mos, blaadje, bloem, schors, etc. Neem ze mee naar binnen en verstop ze onder een kleed. Voel met je handen onder het kleed: wat voel je? Haal het er onder uit en kijk of het klopt. Groep 3 kinderen voelen eerst en schrijven dan op wat ze denken dat het is. Daarna kijk je of het klopt.
- Vliegtuigje vouwen; Vouw een vliegtuigje. Neem deze mee naar buiten. Hoe ver komt dit vliegtuigje? Zet daar een voorwerp neer. Gooi daarna je vliegtuigje en kijk of het klopt! Is het dichterbij, even ver of verder terecht gekomen.
- Zak in de wind; Er zijn van die winderige dagen. Pak een plastic zak en doe hier een touwtje aan. Ook kun je de zak tussen je handen houden als deze wat groter is. Laat hem niet los vliegen want er is al genoeg afvalplastic in de natuur. Hou de zak in de wind en probeer de wind te vangen.
- Knikkeren; Graaf een kuiltje in de tuin of ergens waar zand ligt. Dat wordt het knikkerpotje. Zoek steentjes op en zet een streep ongeveer 1,5 meter voor het knikkerpotje. Gooi vanaf de streep de steentjes richting het knikkerpotje. Hoeveel zijn er raak? Hoeveel zijn er mis? Welke ligt het dichtste bij en welke veraf?
- Bootjes varen in de plas. Als het geregend heeft, dan is dit natuurlijk geweldig!
- Verven met water; Zet een pot met water neer en een grote kwast. Verf met water op de stoep, de muur, een bankje. Je kunt kiezen voor letters maar ook getallen en vormen.
- Wie gooit raak? Zoek zes voorwerpen buiten op en zet ze op verschillende afstand van elkaar; van dichtbij tot ver. De eerste is 5 punten, de volgende 10, daarna 15 en zo verder. Pak daarna een bal of een kussen. Gooi naar het voorwerp toe. Hoeveel punten heb je? Groep 3 kan de punten misschien optellen.
- Leg je naam; Zoek allemaal takken van verschillend formaat. Maak nu je naam van deze takken.
- Berenjacht; Ken je de berenjacht al? Er is een Facebookgroep we gaan op berenjacht NL met allemaal informatie. Voor onze leerlingen heb ik het als volgt gedaan. Ik heb ouders van de school gevraagd via Facebook om een beer voor het raam te zetten en hun adres door te geven. Hierop kwamen heel veel reacties. We hebben er een paar dagen voor uitgetrokken zodat je niet allemaal tegelijk de straat op gaat en we hebben ook de regels van het RIVM erbij vermeld. De kinderen gaan de straat op met hun eigen ouder en gaan op zoek naar de beren. Ik heb ze de lijst met de straten gegeven zodat iedereen voor zichzelf een route kan maken. Leuke link naar het verhaal is: Verhaal we gaan op berenjacht
– Opzoekkaarten berenjacht
– Berenbingokaart
– Kleurplaat beren
– Kleurplaat beer - Hindernisrace; Leg allerlei dingen op het tuinpad waar het kind over, onder en tussendoor moet: bijvoorbeeld een hoepel. een kinderfietsje, blokken, een tafel, skeelers, etc. Het eerste stuk rennen ze bijvoorbeeld naar de tafel, ga daar onderdoor, stap op het fietsje en rijd tussen de blokken door, pak dan de skeelers en rijd om een struik heen, pak de hoepel en kruip daar door heen, ren dan weer terug.
- Stapelen; Geef de volgende opdracht: zoek allerlei materialen op en bouw daar een zo hoog mogelijke toren van. Hoe hoog denk je dat je komt? Wat ga je gebruiken? Waar kun je het best mee stapelen?
- Auto’s en straten; Teken met stoepkrijt straten op de stoep of een pad. Geef daarna de kleine auto’s er bij en laat de kinderen met de auto’s over de weggetjes rijden. Misschien moet er ergens een parkeerplaats komen? Laat deze er dan ook bijtekenen. Zo ontstaat een heel nieuw wegennetwerk.
- Buiten bewegen; Je hebt nodig: een emmer, wat knuffels en een kleedje. Leg het kleed neer. Leg aan de ene kant de knuffels en aan de andere kant de emmer. Ga nu op het kleedje liggen. Pak tussen je voeten een knuffel en breng deze over je hoofd heen naar de emmer. Laat hem daarin vallen. Doe dat ook met de andere knuffels!
- Nesten bouwen; Het is lente en in deze tijd leggen vogels, vlinders, eenden, kikkers en nog veel meer dieren eieren. Maak eens een nest van gras en takjes. Kijk ook buiten naar nesten, bijvoorbeeld hoog in de bomen.
- Schoonmaakwoede; Ga naar buiten met een vuilniszak en tuinhandschoenen aan. Ga op zoek naar afval en doe dat in de vuilniszak. Hoe veel voorwerpen vind je? Laat het zien op een foto
loading...
Thuiswerken; 20 buitenactiviteiten,