www.jufjanneke.nl

Ouders

Op een basisschool staan de kinderen in het middelpunt. Maar ook ouders hebben een eigen plek. Het is voor de ouders van de kinderen wel even zoeken om een goede school te vinden. Kinderen gaan er voor een jaar of acht jaar naar toe en het is belangrijk om te beseffen dat het een belangrijk deel van hun leventje is. Kleuters die net op school komen, zoeken eerst veiligheid en bescherming. Ze leren zich sociaal weerbaar te maken en doen veel kennis en vaardigheden op. In groep 3 staat het leren lezen en schrijven erg in de belangstelling en naarmate de kinderen ouder worden, komen er meer vakgebieden bij waarin ze kennis vergaren.

Hier kunnen ouders achtergrondinformatie en tips vinden over allerlei zaken die met het onderwijs te maken hebben. Graag hoor ik welke informatie ouders graag zouden zien. Op de pagina welkom staat een link naar het e-mailadres.

Bedankmoment voor ouders

Ouders doen vaak veel op school om leerkrachten te ondersteunen. We zijn altijd erg blij met hun hulp. Daarom bedanken we de ouders aan het einde van het schooljaar op een leuke manier.

De hal van de school wordt leuk aangekleed:

High tea

Elke groep verzorgt lekkere hapjes en zet dat op een grote tafel neer. De hulpouders worden uitgenodigd op een bepaald tijdstip en worden bedankt door de directeur. Daarna mogen ze genieten van de lekkere hapjes.


Koekjes gedoopt in chocola                             Versierde cake

Vlaggetjes met bedankt erop


Aardbeien gedoopt in chocola                        Het ziet er feestelijk uit!

Vele handen maken licht werk


Alle kinderen hadden een ovenwant versierd met textielstiften en er de tekst: vele handen maken licht werk en bedankt erop gezet.

Voorstelling

Aan het einde van het schooljaar worden alle hulpouders uitgenodigd op school voor een voorstelling. Vanuit alle groepen wordt iets aan de ouders gepresenteerd: een dansje, een knutselwerkje of een lied.

Het volgende lied heb ik met de kleuters voor de ouders gemaakt en gezongen:

Bedankt lieve ouders (wijs bedankt lieve ouders van Vader Abraham)

Bedankt lieve ouders,
Bedankt voor die dagen………..
Bedankt lieve ouders,
Dat we u mochten vragen
Bedankt allemaal…………….
Voor wat u hebt gedaan!
Bedankt voor de dagen,
Dat u klaar hebt gestaan!

Ouderverwenmoment

Nodig alle ouders die hebben geholpen tijdens het schooljaar op school uit voor een ouderverwenmoment.

  • Zet tuinstoelen neer waarop de ouders door de kinderen gemasseerd worden met bodylotion
  • Zet bakjes neer met water om de voeten te laten bruisen met een bruistablet. Ook kun je er plastic visjes in doen!
  • Laat de nagels lakken
  • Leg elastiekjes en speldjes neer en laat de kinderen het haar van de ouders mooi maken
  • Vraag verschillende drogisten om een paar proefmonsters en geef de ouders aan het eind een goodiebag mee waarop staat: heel erg bedankt voor uw hulp

Boekentips voor ouders

Boeken over kinderen: 

Boeken voor gezinnen waar nog een kindje op komst is:

Voorlichtingsboek voor kleuters:

Dit boek is meer een voorlichtingsboek. Kleuters hebben daar altijd veel belangstelling voor. Dit boek geeft antwoord op hun vragen. Het boek gaat over vriendschap, over liefde, over een meisje en hoe zij eruit ziet, over een jongen en zijn uiterlijke kenmerken, baby’s komen uit de buik van hun moeder; babydieren ook maar sommigen komen uit een ei, zoenen en knuffelen, wat is vrijen, wat gebeurt er als er een baby komt en als de baby geboren wordt, en soms gaat dat anders, op wie lijk je en bij wie woon je, tegen wie zeg jij: Ik vind je lief?

Het boek is heel goed te gebruiken als kleuters met vragen komen over seksualiteit en het krijgen van baby’s. De illustraties zijn duidelijk en geven een eerlijk beeld over hoe het gaat.

Kiezen van een basisschool

Als een kind een jaar of drie is, komen ouders voor de vraag te staan: naar welke basisschool gaat mijn kind. Het is een periode van minimaal acht jaar en er wordt een belangrijke basis gelegd voor het vervolgonderwijs. Logisch dat dit dan ook een grote stap is voor zowel de ouders als het kind. Waar moet je rekening mee houden? (download hier het bestand).

Als een nieuwe leerling zich op onze school, de Anne Frankschool in Groningen aanmeldt, hebben we eerst een informatief gesprek met de ouders waarbij we de schoolgids laten zien en wat vertellen over de gang van zaken op school. Als een ouder daarna het kind op onze school wil laten plaatsen volgt een tweede gesprek waarbij we de gegevens verzamelen over het kind. Dat doe we door middel van het inschrijfformulier nieuwe leerlingen, het entreeformulier voor groep 1 en 2 en voor kinderen die in groep 3 – 8 komen dit intakeformulier.

Voor het eerst naar school

Een speciale pagina voor ouders waarvan het kind voor het eerst naar school gaat. Toch een hele bijzondere gebeurtenis: Voor het eerst naar school

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2

Als ouders hun kinderen naar onze school laten gaan, krijgen ze van mij altijd een extra nieuwsboekje. Hierin staat extra informatie speciaal voor groep 1 en 2: het gaat over de dingen die overdag op school gebeuren en meer wetenswaardigheden. Vaak zijn ouders hier goed over te spreken. (download hier het nieuwsboekje voor groep 1 en 2)

Overgang van groep 2 naar groep 3

Dit is een belangrijke overgang. De leerkrachten van de kleutergroepen weten heel goed wat voor een kind het beste is. Zij hebben de kinderen ook minstens twee jaar in de klas gehad en hebben de ontwikkeling goed kunnen volgen. Op de Anne Frankschool hebben we een protocol ontwikkeld dat we volgen bij deze overgang. (download hier het bestand)

Gesprekken op school

Het komt natuurlijk regelmatig voor dat je als ouder wat aan de leerkracht van je kind wil vragen of dat de leerkracht wat over je kind wil vertellen. Dat kan op verschillende momenten: als je jouw kind brengt of haalt, per mail of tijdens een gesprek. Hou hierbij rekening met de volgende punten:

  • De leerkracht heeft niet altijd de tijd voor je. Vraag of het uitkomt dat je even met haar wil praten en als dat niet het geval is of je een afspraak wilt maken
  • Vraagt de leerkracht een gesprek aan, vraag dan altijd even waarover het zal gaan. Zo kun je jezelf er een beetje op voorbereiden
  • Als er problemen zijn, moet je niet met een gesprek van tien minuten genoegen nemen, vraag om meer tijd
  • Laat de leerkracht eerst duidelijk vertellen wat er aan de hand is en vraag als je iets niet begrijpt.
  • Vraag ook om voorbeelden
  • Geef aan dat je zelf ook zorgen hebt over het kind en of je iets herkent in dat wat de leerkracht zegt.
  • Probeer de emoties even aan de kant te zetten
  • Probeer er samen uit te komen en vraag wat de leerkracht denkt 
  • Vraag wat je wilt vragen!
  • Stiltes in een gesprek zijn een prima moment om even na te denken. Dat is helemaal niet erg.

Rouwverwerking

Veel kinderen en hun ouders worden geconfronteerd met het overlijden van een dierbaar persoon. Vaak zoek je dan naar tips hoe hier mee om te gaan met kinderen en met name kleine kinderen. Op de volgende sites is veel informatie te vinden:

Op www.rouwverwerking.nl staat veel informatie over rouwverwerking. Op www.kindenrouw.nl staat informatie over rouwverwerking bij kinderen.

Scheiding en kinderen

Het gebeurt helaas, regelmatig dat ouders besluiten om uit elkaar te gaan. Dit is voor de ouders zelf een hele nare tijd maar voor kinderen stort de wereld even helemaal in. Als het besluit eenmaal vaststaat, is het echt belangrijk om de kinderen het nieuws te vertellen. Geef kinderen de ruimte om vragen te stellen en geef aan dat het probleem absoluut niet bij het kind ligt: soms denken kinderen dat ze vervelend geweest zijn en dat het daaraan ligt. Geef een kind de tijd om aan het idee te wennen en laat het ook met vragen komen. Probeer niet op het allemaal te verbloemen met cadeautjes of dagjes uit. Laat het kind verdrietig en boos zijn en wees eerlijk, het is immers niet leuk.

Ook na de scheiding is het belangrijk om open te staan voor de verhalen als het kind bij de andere ouder is geweest. Als het even kan, probeer dan nooit negatieve verhalen over de andere ouder te vertellen. Dat is immers voor de ouders onderling van belang. Een kind is geen partij in de scheiding.

Ouders die gaan scheiden, zoeken soms naar tips die hen kunnen helpen. Deze boeken geven een aantal suggesties:    

     
Traktatie-ideeën

Als kinderen op de basisschool zitten en ze vieren hun verjaardag, zijn ouders op zoek naar leuke traktatietips. Als in mijn klas een bijzondere traktatie wordt uitgedeeld, maak ik er een foto van en plaats ze op deze pagina. Zo ontstaat er vanzelf een bron van leuke tips. Ook anderen mogen gerust foto’s mailen van traktaties. Ga naar de traktatietips!

Kinderfeestjes


Via deze website kun je hoezen bestellen om slingers in te doen naar eigen ontwerp. Via de website worden verschillende mogelijkheden aangeboden maar ook eigen ontwerpen zijn mogelijk. Het is echt een aanrader!

Het valt voor ouders niet altijd mee om een kinderfeestje voor hun jarige kind te organiseren. Jonge kinderen tot vier jaar vinden het vaak al fantastisch om wat eenvoudige spelletjes te spelen als: verstoppertje, tikkertje, ra, ra, wie ben ik en daarbij iets te knutselen of te tekenen.

Als kinderen vijf of zes jaar zijn, vinden ze het vaak leuk om een feest te vieren rondom een bepaald thema. Leuke thema’s zijn: piraten, ridders, toveren……., feest rondom een kleur, indianen, etc.

Op deze site: http://www.doosvolplezier.nl/feestideeen.html kun je heel veel leuke feesttips vinden.

Een leuke doe activiteit tijdens een feestje is het maken van een mozaïekrand langs een spiegel of een lijstje.   


Op deze site kun je materialen bestellen om te gebruiken bij deze activiteit.

Voorlezen

Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van de kinderen. Hier kun je tips vinden voor het voorlezen en leuke voorleesboeken. Ga hier naar de pagina over voorlezen (voorleespagina)

Links voor ouders

Wat kun je doen als het met je kind niet zo goed gaat?

Voor kinderen van groep 3 t/m 5 is er iets nieuws:

Review werkboeken spellen en rekenen van Brainz@work:

De eerste schoolweken zitten er op en de kinderen zijn al helemaal gewend aan de lesstof van de nieuwe groep. Toch zullen niet alle kinderen de lesstof even goed kunnen volgen. Op school wordt dan extra geoefend en er zijn ouders die dat ook thuis willen gaan doen. In sommige winkels zijn wel oefenboekjes aanwezig maar die voldoen lang niet altijd aan de eisen die wij aan de oefenboekjes stellen. Daar is Brainz@work op ingesprongen. Nu kunnen alle ouders voor hun kind(eren) oefenboekjes bestellen die door leerkrachten, een interne begeleider en een toetsdeskundige van het Cito zijn ontwikkeld. Deze oefenboekjes zijn nu voor de groep 3 t/m 5 op twee vakgebieden ontwikkeld: spellen en rekenen. Voor elk leerjaar zijn drie boekjes per vakgebied beschikbaar. De oefeningen sluiten aan bij de diverse methodes en volgen de leerlijn die de scholen ook moeten volgen. Verder bereiden de werkboekjes voor op de Cito toetsen die veel scholen twee keer per jaar afnemen om de prestaties van de kinderen te volgen.
Ik heb een aantal werkboeken bekeken. Het werkboek spelling van groep 3 laat de kinderen veel oefenen in het hakken en plakken van woorden waarbij de verschillende letters centraal staan. Heel belangrijk omdat dat de basis is van het leren lezen. Het werkboek van groep 5 sluit aan bij woorden met ij en ei, woorden die eindigen op verschillende klanken of beginnen met klanken die veel op elkaar lijken. Het werkboek rekenen in groep 3 geeft de ouders aan wat de doelen zijn die de kinderen moeten kennen aan het eind van groep 3. Dat geeft ouders een duidelijk beeld omdat het hen vaak niet duidelijk is, wat de kinderen allemaal moeten weten. Aan de hand van deze doelen staan er allemaal leuke oefeningen in het werkboek. Zo zijn ook de andere werkboeken opgebouwd rondom de einddoelen van de desbetreffende groepen.

De werkboeken zien er allemaal mooi en duidelijk uit. Bovenaan elke bladzijde staat beschreven wat de bedoeling is en de platen hebben een mooie rustige uitstraling. Een goede aanvulling is dat op elke bladzijde een klein geel of oranje briefje getekend staat. De gele briefjes zijn leuke, extra opdrachtjes voor de kinderen, de oranje briefjes zijn tips voor de ouders. Onder aan elke pagina staat heel kort een evaluatievakje waarop zowel de ouders als de kinderen kunnen invullen, hoe het werkblad gemaakt is en hoe het kind het vond. Bij de rekenwerkboeken staat op de achterkant een scoringsformulier waarmee ouders een duidelijk beeld krijgen of het kind de vaardigheden voldoende onder de knie heeft of nog niet.

Ouders die hun kinderen graag wat extra ondersteuning willen bieden, kunnen deze werkboeken met een gerust hart bestellen. Voor € 50,00 per jaar ontvangt u drie werkboeken, verspreid door het jaar en een link naar een extra dik werkboek van de betreffende boek en het betreffende vak. De werkboeken zijn ook los te bestellen maar kosten dan € 19,95.

Ik vind dat de werkboekjes heel waardevol zijn in het begeleiden van de kinderen thuis! De lesstof wordt op een leuke manier aangeboden, ouders krijgen een goed beeld van de ontwikkeling van hun kind en doordat de kinderen extra oefenen, zullen de prestaties op school ook verbeteren waardoor het kind meer zelfvertrouwen krijgt!

En wat doe je bij jonge kinderen?

Niet bij alle kinderen verloopt de ontwikkeling even gemakkelijk. Natuurlijk wil je als ouder niet dat je kind buiten de boot valt. Gelukkig kun je als ouder op een leuke manier met je kind spelletjes doen waardoor het toch wat extra oefeningen krijgt. Dat werkt vaak beter dan het maken van een boekje met spelletjes waar veel ouders op terugvallen omdat ze niet weten wat met hun kind te doen. Download hier tips om met je kind te kunnen doen.

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!