Op de fiets..
Janneke 19 januari 2013Elk kind dat rond de vier jaar is, staat voor de grote uitdaging om te leren fietsen. Bovendien wordt het weer steeds beter en zullen de fietsen weer vaker gebruikt gaan worden. Een goede reden om aandacht te besteden aan fietsen en de verkeersregels die daarbij horen.
Ontwerpschema
Hier kun je een ontwerpschema downloaden waarop de verschillende activiteiten staan uitgelicht.
Ontwerpschema en groepsplan: Ik fiets
Doel
Met dit thema wil ik de kinderen de volgende dingen leren:
- Hoe moet je fietsen
- Hoe fietst een fiets?
- Wie maakt de fiets als deze kapot is?
- De techniek van de fiets
- Verschil tussen jongens en meisjesfietsen
- Regels die belangrijk zijn om te onthouden bij het fietsen
Boeken uitgelicht
Dan het boek: Grote Anna leert fietsen van Kathleen Amant. In dit boek wil Anna leren fietsen net als haar buurjongen Arthur. Ze heeft een loopfietsje maar haar benen worden wat te lang. Dan is er een verrassing: Anna krijgt een mooie, rode fiets. Ze is er erg blij mee. Ze zet haar fietshelm op en probeert om te fietsen. Gelukkig stopt ze net op tijd voor een auto. Ze gaat flink oefenen want dan mogen de zijwieltjes er ook af! Als de fiets vies is, gaan ze hem samen schoonmaken en poetsen en dan is het zover: ook de zijwieltjes gaan eraf. Samen met papa gaat ze het proberen. Het lukt, ze kan het helemaal alleen. Maar ze kijkt achterom en daardoor valt ze. Met een geschaafde knie, mag ze thuis op de bank zitten en wordt lekker verwend. Daarna gaat het prima! Anna fietst helemaal alleen!
In dit boek zien de kinderen het hele proces van het leren fietsen: een loopfiets, zijwieltjes, soorten fietsen, onderhoud van de fiets, veiligheid door een fietshelm te dragen en op tijd te remmen, fietsstoeltje voor het kleine broertje, op straat fietsen. Erg leuk en herkenbaar voor kinderen die leren fietsen.
Onderzoek/uitstapjes
Je zou het volgende met de klas kunnen doen:
- Organiseer een fietsenpoetsdag
- Ga op bezoek bij een fietsenmaker
- Nodig een fietsenmaker uit op school
- Maak een fietsroute op het plein en hou een behendigheidsparcours
- Wie kan fietsen zonder zijwieltjes? Dan krijg je een diploma
Weetjes
– Weet je dat een kind een voorsprong van een half jaar heeft op het leren fietsen door een loopfiets te gebruiken en geen zijwieltjes?
Aankleding van de klas
- Hang in de klas foto’s op van de kinderen met hun fiets.
Opening van het thema
Ik heb een oude fiets mee naar school genomen. In de klas heb ik deze fiets boven op de tafel gezet en aan de kinderen verteld dat ik graag een fietstocht had willen maken maar dat de fiets niet goed trapt, de lamp hangt los en de banden zijn leeg. Kunnen de kinderen in de fietsenmakershoek misschien helpen? Dat willen ze wel. We hebben afspraken gemaakt hoe in de hoek met de fietsen om te gaan: als je gaat sleutelen, moet de fiets liggen, welke materialen zijn er allemaal en waarvoor is het?
Bovendien hebben we alle onderdelen van de fiets besproken.
Knutselopdrachten
-
Knippen en plakken een fiets van karton. Teken jezelf daar boven onder een foto van je hoofd.
Onderdelen fiets 1; onderdelen fiets 2 -
Bord van een fietspad maken; bord fietspad
-
Tekenen: mijn fiets -
Fiets met wasco en ecoline -
Sleutelhangers voor de fietssleutels, gemaakt van
een sleutelring met daaromheen gevlochten scoobiedoo-touwtjes.
Hoeken
- Maak een fietsenmaker-hoek waar de kinderen zelf aan de slag kunnen om oude fietsen te slopen of te repareren.
Je kunt de volgende materialen erbij gebruiken:
– Fietsreparatiebon
Momenteel wordt in deze hoek erg goed gewerkt. Stukje bij beetje ontdekken ze dat er heel veel met tangen en schroevendraaiers los kan. Alles verzamelen ze in een emmer om….zoals er gezegd wordt, uiteindelijk alles weer aan de fiets vast te maken. Ik ben benieuwd of dat lukt! - Fiets van k’nex (gemaakt door Dylan)
Wat moet er aan de orde komen?
- Verkeersregels
- De fiets
- De fietsenmaker
- Techniek van de fiets
Spel en beweging
Muziek
In het muziekkastje zitten opdrachten voor de volgende onderdelen van de muzikale vorming: ritmeopdracht, dansopdracht, luisteropdracht, muziekinstrumenten, liedjes om aan te leren.
De volgende liedjes zijn beschikbaar:
- Liedje over fietsen: Tinkel pinkel belgerinkel
- Liedje over de fiets: Kijk ons toch eens fietsen
- Lied: bel, bel fietsbel
Mijn fiets heeft 2 wielen en 1 stuur.
hij is heel mooi,
hij is heel duur.
Ik heb hem nog maar pas
omdat ik jarig was!
Fietsen, fietsen
handen aan het stuur,
voeten op de trappers.
Boem! tegen de muur…
Computer
Hier kun je een word bestand vinden waar de kinderen woorden na kunnen typen. Daarna kun je het bestand uitprinten. Als je daarna kiest voor niet opslaan, kan een ander kind de woorden natypen.
Knijpkaarten
Knijpkaarten; Dit materiaal werkt als volgt: print de kaarten uit en plak ze beiden op een A4 (één op de voorkant en één op de achterkant). Lamineer de kaart. Daarna krijgt de leerling een kaart en 6 verschillende kleuren wasknijpers. De leerling kijkt aan de linkerkant van de kaart voor de ‘vraag’ en geeft aan de rechterkant het antwoord door daar de juiste kleur wasknijper op te plaatsen. Aan de achterkant kan de leerling zien of de kaart goed gemaakt is.
Materialen
Taal
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: ko klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, ria rijm: voor rijmoefeningen, henk hak en piet plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, lange slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc. vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar bladen in liggen met auditieve oefeningen erop.
Woordenschat
de fiets – de fietsenmaker – fietsen – leren fietsen – evenwicht – racefiets – herenfiets – damesfiets – kinderfiets – tandem – éénwieler – ligfiets – driewieler – fietspomp – bagagedrager – fietstas – voorlicht – achterlicht – reflector – zadel – spaken – frame – stuur – helm – trappers – stang – fietsbel – fietsband – ketting – kettingkast – versnelling – remmen – trappen – fietskar – fietsvlaggetje – fietsenrek – zijwieltjes – lekke band – band plakken – fietspad – fietsstrook – hand uitsteken – wielrennen – mountainbiken
Rekenen/wiskunde
De bedoeling is dat tijdens elk thema elke week een la wordt geopend waarna het figuur dat erin zit een opdracht gaat geven.
Hieronder staat vermeld waar elk figuur voor staat.
Zo krijgen de kinderen elke week een opdracht voor de rest van de week. Op de site zal ik bij elk project beschrijven welke opdrachten in de rekenkast komen.
Passen en meten met sleutels
Kralenplanken
Afsluiting van het thema
Als afsluiting van het thema houden we een fietsenpoetsdag. Alle kinderen nemen hun fiets mee naar school en dan gaan we de fietsen poetsen en de kettingen weer smeren.
Je kunt elk kind ook met de eigen fiets op de foto zetten. Dit kun je bewaren voor het plakboek of in de klas ophangen.
Verder hebben we een fietsparcours uitgezet waar alle kinderen langs mogen fietsen, is dat gelukt, dan krijg je een fietsdiploma. Het parcours ging door de school heen, dat was natuurlijk helemaal spannend!
Eerst de fietsen versieren…….
Dan allemaal op de fiets!
Bedankt
Deze pagina werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Margriet van Laar en Ina Schild.
loading...
Op de fiets..,