Naar de kinderboerderij
Janneke 29 maart 2015Het wordt lente! Lekker met de kinderen naar buiten, de natuur in. In heel veel plaatsen is wel een kleine of wat grotere kinderboerderij. daar kun je de lente beleven! Een leuke reden om dit thema te gaan doen in de klas. Deze pagina wordt nog regelmatig uitgebreid met nieuwe foto’s en materialen om te gebruiken.
Ontwerpschema en groepsplan
Hier kun je een ontwerpschema downloaden over: de kinderboerderij. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten.
Doel
Het is lente en dat gaan we beleven door de kinderboerderij te bezoeken. We besteden aandacht aan de dieren, aan de jonge dieren, het verschil tussen een gewone boerderij en een kinderboerderij en we maken in de klas een kinderboerderij waar we het kunnen uitspelen.
Boekentips
De kinderboerderij van Betty Sluyzer
Betty Sluyzer heeft een nieuwe uitgave van de kinderboerderij uitgebracht die via haar webshop te bestellen is. Door op het boek te klikken kom je daar terecht.
Het boekje gaat over Bas en Marij, ze gaan naar de kinderboerderij. Elke keer horen ze een geluid en vragen zich af welk dier het is. Op de volgende bladzijde zie je dan welk dier of het is. Zo kom je een moedereend met kleintjes tegen, een varken met biggen, een paard met een veulen, twee kippen, een haan en kuikens, een koe met een kalfje, een schaap met lammetjes en konijnen. Daarna gaan ze weer naar huis.
Het boekje is zeer geschikt voor jonge kinderen: peuters en jongste kleuters. Het is op rijm geschreven waardoor kinderen al kunnen raden welk woord er komt. De tekeningen zijn duidelijk en het kleurgebruik is goed. Op elke bladzijde kom je een klein muisje tegen wat leuk is om op te zoeken.
Als je het boek nu koopt, krijg je er een leuke poster, gratis bij!
Boeken
Speelgoed bij het thema
Onderzoek/uitstapjes
Bij dit thema past het natuurlijk heel goed om een paar keer een uitstapje te maken naar de kinderboerderij! Ik heb de ouders gevraagd of ze laarzen mee wilden geven en die staan keurig in de gang te wachten totdat het thema is afgelopen. Zo kun je als direct op stap met de kinderen en is het niet erg als ze in de poep stappen.
Opening van het thema
Knutselopdrachten
- Schaap van een bakje beplakt met watten
- Koe vouwen
- Knippen en plakken een koetje en een kalfje
- Dieren van de kinderboerderij schilderen
- Varken en biggen van zoutdeeg
- Schaap met schrijfoefeningen
- Koe van een rolletje en een bakje als kop
- Varken van zoutdeeg
-
Pauwen gemaakt door een vel wit papier dubbel te vouwen en telkens aan de ene kant een verfvlek te maken, het papier dichtdoen en er overheen te wrijven. Doe je het papier open dan zie je de vlek ook aan de andere kant. - Varken van cirkels
-
Schapen van een bordje waarop wattenbollen zijn geplakt
Kip van papier mache op een ballon en een beker. Je maakt het helemaal af door er stukken van een boa op te plakken.
Hoeken
- Verteltafel over het boek: Wil je met mij ruilen?
-
Zandtafel: konijnen in holletjes - Kinderboerderij maken van dozen en knuffels
Spel en beweging
Links
Muziek
Knijpkaarten
Materialen
Oefeningen voor op het digibord
- Kijk ook bij de yurlspagina: Yurlspagina Kinderboerderij
Taal
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.
Woordenschat
de kinderboerderij – het hek – de schuur – de beheerder – de verzorger – aaien – de geit – het schaap – het lam – het konijn – de cavia – het hok – het gras – het hooi – het stro – het voer – het water – de ezel – de pauw – de koe – het paard – de kruiwagen – de traktor – de speeltuin
Rekenen/wiskunde
Kralenplanken
Verkleedkleding
Afsluiting van het thema
Bedankt
Deze pagina werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van: Betty Sluyzer, Ina Schild (kralenplanken), Margriet van Laar, Marije Bouma, Hilda Luth, Margriet Holterman, Angela v.d. Vlugt en Ronella Koedam. Hartelijk bedankt hiervoor!
loading...
Naar de kinderboerderij,