Barbapapa
Janneke 18 januari 2013Ontwerpschema en groepsplan
Hier kun je een ontwerpschema/groepsplan of alleen een ontwerpschema downloaden over: Barbapappa. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten.
Doel
Wat wil ik met het thema bereiken? Momenteel heb ik een groep met veel jongens die graag stoer zijn en erg geïnteresseerd in natuur en onderzoek en meisjes die van tutten en lezen houden. Ik verwacht dat ik met dit thema alle kinderen betrokken kan laten zijn. De kinderen Barbapapa hebben immers ook veel verschillende interesses.
Verder heb ik de volgende doelen:
- Samenspraak door middel van de verteltafel
- Ruimte voor eigen initiatief in de verschillende hoeken
- Leren herkennen van kleuren en de kleurnuances
- Familie; familiebanden
Boeken
Onderzoek/uitstapjes
Aankleding van de klas
Thematafel; Barbapapaverzameling
Gezellig plantje erbij!
Verjaardagshoed
Knutselopdrachten
- Schilderen
-
Knippen en plakken: de kinderen van Barbapapa -
Barbapapahuis maken van cirkels en verbindingen van stroken - Barbapapa’s van brooddeeg
Brooddeeg maak je door 3 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water te vermengen met een kleur verf en dit goed te kneden. Dan kunnen de kinderen er popjes van maken en ik heb er strijkkralen in laten doen. Daarna in de over voor 3 uur op 125 graden. -
Ik heb toetjesbakjes aan elkaar geniet zodat er een huisje ontstaat waarmee de kinderen echt hun Barbapapa’s in een kamertje kunnen zetten. - Barbapapa’s van karton met armpjes van muizentrapjes.
-
Barbalala schilderen op muziekpapier - Barbapapa van klei
- Barbapapafamilie knippen en plakken voor het huis
- Stempelen met aardappelen en schilderen
Hoeken
- Hoekenkaarten Barbapapa
- Het huis van Barbapapa
- Boetseren met speelklei; Barbapapapoppen
- Zandtafel
- Bouwhoek; barbapapahuis bouwen
- Insteekkralen; Barbamama
- Barbapapa leert Engels
- Barbabob hoek; schilderen
-
Onderzoekshoek; verschillende kijkers
Wat moet er aan de orde komen?
Spel en beweging
Links
- Officiele website van Barbapapa; http://www.barbapapa.fr/nl/barbapapa.html
Muziek
In het muziekkastje zitten opdrachten voor de volgende onderdelen van de muzikale vorming: ritmeopdracht, dansopdracht, luisteropdracht, muziekinstrumenten, liedjes om aan te leren.
- Opdrachten voor het muziekkastje
- Muziek maken met Barbapapa: http://www.barbapapa.fr/nl/game/barbaphone.html
Computer
Knijpkaarten
Werkbladen
Materialen
Oefeningen voor op het digibord
- Kijk ook bij de yurlspagina:http://jannekevankammen.yurls.net/nl/page/773952#topboxes
Taal
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.
Woordenschat
- Auditieve oefeningen
- Woordkaarten
- Woordenboek
- Woordkaarten groot en woordstukjes
- Werkblad de eerste letter
- Werkblad woordstukjes
- Werkblad plak of schrijf het goede woord
Rekenen/wiskunde
Elke week wordt tijdens het thema een la wordt geopend waarna het figuur dat erin zit een opdracht gaat geven. De figuren zijn: Elmer voor de kleuren, Barbapappa voor de vormen. Levi het Lieveheersbeestje voor het tellen, Grote en kleine Kangoeroe voor de begrippen, Wouter de verzamelkabouter voor ordenen en verzamelingen maken, Sam de Schildpad voor opdrachten rondom de tijd, Frits Fotoflits voor opdrachten op het gebied van ruimtelijke oriëntatie en Bob de Bouwer voor opdrachten rondom meten en wegen. Elke week worden er een of twee lades geopend en wordt de opdracht klassikaal aangeboden. Daarna krijgt de opdracht een vervolg in de kleine kring en/of de rekenhoek.
Kralenplanken
Verkleedkleding
Afsluiting van het thema
We sluiten dit thema af met een lampionnententoonstelling over Barbapapa in de klas.
Wat is dit een leuk thema om eens te doen met kleuters. Ik was eerst een beetje bang dat het wat te kinderachtig was maar achteraf was dat juist niet het geval omdat elk kind zich wel in een van de Barbakinderen kon herkennen. In de klas hebben we filmpjes bekeken en als je de woorden hoort die daarin gebruikt worden, is het ook niet echt kinderachtig te noemen.
Het thema was een groot succes in de klas!
Bedankt
Dit thema werd mede mogelijk door bijdragen en ideeën van: Ina Schild (kralenplanken), Margriet van Laar en Ingrid den Hollander.
loading...
Barbapapa,