www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Er is post!

Janneke 21 januari 2013

Regelmatig komt de postbode langs om iets in de brievenbus te gooien of een pakje te bezorgen. Waar komt het vandaan? Hoe komt het bij de postbode? Hoe kunnen we iets terugsturen? Dat zijn vragen die we proberen te beantwoorden tijdens dit thema.
Verder betrekken we de post voor Sinterklaas en de Kerstpost er bij.

Ontwerpschema

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over: de post                 

Doel

  • Ik wil de kinderen leren om zicht te krijgen over het postproces
  • Omdat in de feesttijd veel post verstuurd wordt, is dit extra in de belangstelling

Boeken

Onderzoek/uitstapjes

Nodig een postbode uit in de klas om te vertellen over zijn beroep.

Maak met de kinderen een kaart voor ieder kind en breng deze samen naar de brievenbus. De volgende dag kunnen de kinderen de kaart dan thuis verwachten.

Maak een wandeling door een straat in de buurt en bekijk de huizen en de huisnummers goed. Hoe is de volgorde? Waar zitten de brievenbussen? Waarom zijn huisnummers belangrijk?

Aankleding van de klas


Woordveld over de post

Prikbord over de post

Opening van het thema

Er wordt een brief bezorgd in de klas. Het adres is onleesbaar. Voor wie zal de brief zijn? Hoe komt de brief hier? Wie heeft hem gebracht? Waar moet de brief naar toe?

In groep 3 hebben de kinderen eerst geïnventariseerd welke vragen ze hadden over de post en dit in een enveloppe gedaan en deze op de deur gehangen.

Telkens als dan een vraag duidelijk is, kan het kaartje anders in de enveloppe gestopt worden. Aan het eind van het thema is dan duidelijk of er nog vragen over zijn of niet.

 

 

 

Verzamel allemaal ansichtkaarten en sorteer deze: rouwkaarten, vakantiekaarten, verjaardagskaarten, kerstkaarten, trouwkaarten, geboortekaarten, etc.

Knutselopdrachten


  • Postzegels ontwerpen

  • Postzegelmannetjes
  • De postbode met de posttas
  • Postbode knippen en plakken
  • Een echte TNT pet
  • Postauto’s gemaakt van doosjes
  • Tekening over de post
  • Postbode verven en een posttas maken van een a4 papier.
  • Postbode knippen en plakken
  • Postauto
  • Posttas
  • Letter plakken van dezelfde postzegels

  • Postduif van klei met een belangrijke, geheime boodschap om de nek
  • Huizen vouwen en de huisnummers er op stempelen

Hoeken


Maak voor een groepje kinderen brievenbussen in een kleur. Bedenk er een mooie naam bij die daar bij past en zet de naam van de kinderen erop.

Maar zo kan het ook: gebruik doosjes waar de bovenkant vanaf geknipt is. Laat de kinderen de brievenbussen verven. Maak er een plaatje op met de foto’s van het kind en een huisnummer.

De weg van de post in onze groep:Kinderen mogen in de klas post maken en dit in een enveloppe stoppen met de naam en eventueel het adres erop. Dan wordt dat in de brievenbus gedaan die in de klas staat. Een behulpzame opa heeft deze voor ons gemaakt.

De postbodes uit het postkantoor legen deze brievenbus regelmatig en sorteren de post in het kastje dat op de tafel staat.


Dan wordt de post gestempeld. Een van de kinderen maakte thuis eigenhandig een stempelmachine.


In mijn klas hebben de kinderen van een schoenendoos een brievenbus gemaakt door deze te verven. Hun eigen adres en foto staan op de voorkant. Deze brievenbussen staan in de hal.
Na het stempelen, doen de postbodes de post in de brievenbussen. Voordat we naar huis gaan, controleren we even of er post in onze brievenbus zit.

  • Maak een postkantoor in de klas
  • Een kaarten-maak-hoek
  • Een kaartenwinkel

 
Kaartenhein, onze kaartenwinkel.
Hier mogen ouders en belangstellenden ansichtkaarten kopen die door de kinderen zelf gemaakt zijn. Van tevoren hebben ze bedacht wat voor soort kaarten er worden verkocht.

Daarna mochten ze de ansichtkaarten maken en hebben ze deze zelf gesorteerd per onderwerp: ziek zijn, geboorte, verdriet, feest, verjaardag, zomaar, etc.
Juf heeft een echte kaartenstandaard gekregen (Bedankt Margriet!), waar de kaarten in staan.


De kassa                            Kaarten met zwarte stift en ecoline op een correspondentiekaart

De kinderen hebben zelf prijsafspraken gemaakt en juf heeft even voorgetekend welke muntjes ze moeten ontvangen. Natuurlijk hebben we de munten goed bekeken in het echt en de verkoop kon beginnen.

Elke dag wordt de dagopbrengst bekeken en de kinderen mogen aan het eind zelf bedenken wat we er mee gaan doen.

 

 


In ons postkantoor kan overigens ook gepind worden. Hiervoor heeft elk kind een pasje met zijn foto en handtekening erop. Dit pasje komt in de gleuf, de pincode wordt ingetoetst en ineens komt er geld uit door een andere gleuf.

  • Sorteercentrum post (idee van Aletta Goudzwaard uit Vietnam)

Ik heb een lijst gemaakt met steden en omliggende steden. Ook heb ik wel 50 enveloppen van adres voorzien (met één van de steden genoemd op de lijst), de kinderen moeten het adres lezen en de enveloppe in het juiste mandje doen. Welk sorteercentrum krijgt de meeste post?

Wat moet er aan de orde komen?

  • De weg van een brief
  • Wat doet een postbode
  • Wat doe je op een postkantoor
  • Wat schrijf je op een brief/kaart

Spel en beweging

Laat de kinderen staan in het speellokaal en achter elkaar aanlopen. Doe net alsof we de postbodes zijn: we lopen, rennen, springen, huppelen, sluipen, lopen op de tenen, etc. Ondertussen gooien we steeds post in brievenbussen op een signaal (trommel) van de leerkracht. Sommige brievenbussen staan hoog, anderen laag.

Spelletjes:

  • Estafette: maak vier groepen van de klas. Zet elke groep achter elkaar neer in een rij. Ieder kind van het groepje heeft een blok (postpakketje) in de hand. De eerste van de rij rent naar de overkant. Daar ligt een hoepel, het huis waar het pakket heen moet. Leg daar snel het pakket heen en ren terug. Dan mag de volgende een pakje bezorgen. Welke rij heeft het eerst alle pakjes bezorgd?
  • De postbode is gekomen (Joepie-joepie): Maak een dubbele kring. In het midden loopt de postbode. Die neemt telkens een briefje mee ( dan mag een kind met de postbode meelopen) Diegene die dan alleen achterblijft, is dan de postbode.
  • Postpakketje leggen: (Zakdoekje leggen). De kinderen in de kring zitten op de grond. De postbode loopt rond met een postpakketje. Bij: hier leg ik mijn postpakketje neer, legt de postbode het pakket achter iemand neer en rent weg. De postbode mag getikt worden door diegene waar het pakket lag.

Links

Muziek

Opzegversjes:

DE POSTBODE

Oef, wat is mijn tas weer zwaar,
dat komt door het nieuwe jaar
want alle lieve mensen
sturen nu hun wensen.

Daarom zal ik maar niet klagen
en mijn tas goed dragen.

EEN BRIEF VOOR OMA EN OPA

                              Dag oma en dag opa,
deze brief krijg je van mij
met mooie postzegels erop
en een enveloppe erbij.

Ik plak de achterkant goed dicht
met nog een beetje lijm
want wat ik daar geschreven heb,
dat is briefgeheim.

                                    De krant voor meneer,
een pakje voor mevrouw,
een kaartje voor Katrien
en een brief voor jou!

DE POSTBODE

Kijk, daar is de postbode weer.
Met op zijn fiets een grote zak.
Brieven, kaarten, enzo meer
draagt hij met gemak.

Hier mijn jongen neemt dit aan:
“Twee brieven en een kaart.”
Ziezo, dan zal ik weer eens verder gaan.
En weg is hij in volle vaart!

Kralenplanken



Werkbladen

Materialen

Post en Sinterklaas

De kinderen komen in de klas en er liggen letters op de tafel: H-E-L-P!

We proberen het woord samen te ontcijferen. Als we erachter zijn welk woord het is, hebben we een probleem. Er is iemand in nood maar wie en waarom? Even later wordt er een brief bezorgd die duidelijkheid biedt. Er zijn veel Post-Zwarte Pieten die de griep hebben en nu kan de post niet bij Sinterklaas komen. Sinterklaas zag echter dat in onze klas een fantastisch postkantoor is gevestigd met een echte brievenbus en stempelmachine. Kan de klas misschien helpen met het verwerken van de post?

Brievenbussen voor Sinterklaas en Zwarte Piet

Kralenplanken Sint en Piet en de post

     

Knutselopdrachten Sinterklaas en de post:

Sinterklaas post een brief


Sinterklaaspostzegels van klei

Post en Kerst

Maak een hoek in de klas waar de kinderen kerstpost kunnen maken. Hang er woorden neer die ze kunnen naschrijven: Gelukkig Nieuwjaar, etc.
De kerstpost kunnen ze door het postkantoor in de brievenbussen laten bezorgen. Natuurlijk moeten er wel namen en eventueel adressen op komen te staan.

Taal

Woordenschat
Post – brievenbus – postzegel – brief – kaart – pakket – loket – postkantoor – postbode – fiets – fietstas – auto – postsorteerbedrijf – geld – pinautomaat – postbodepet – kleding – telefoon – stempel – enveloppe – op je beurt wachten – geld sorteren – pinpas – portemonnee – afzender – adres – postzak – gleuf – huisnummers

Rekenen/wiskunde

Andere rekenideeën:

  • Huisnummers
  • Hoe zwaar is de post en hoeveel postzegels moeten erop?
  • Geld pinnen met een pincode
  • Geld sorteren
  • Ver weg of dicht bij
  • Post sorteren

Afsluiting van het thema

We maken een kaartenverkooppunt op school. Daar gaan we onze zelfgemaakte kaarten verkopen aan ouders en andere belangstellenden.

Bedankt

Dit thema werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van: Dieneke Snippe, Lieselot Cottyn, Bea Niphuis, Margriet van Laar, Margriet Holterman, Ina Schild, Marije Bouma, Jeanne v.d. Heijden, Barbara Dijkstra, Hilda Luth, Marije Krukkert, Els van Tiel, Tineke v.d. Bent, Anneke Fikse en Annemarie Mensink

 

GD Star Rating
loading...

Er is post!, 4.0 out of 5 based on 32 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!