Nederland vakantieland
Janneke 19 januari 2013Veel mensen gaan nu in Nederland op vakantie. Er is zoveel te zien en te beleven. Tijdens het thema Nederland vakantieland laten we in de klas zien wat andere landen typisch Nederlands vinden en we kijken ook naar vroeger en nu. Verder besteden we veel aandacht aan de wijze waarop je in Nederland vakantie kunt vieren.
Ontwerpschema
Hier kun je een ontwerpschema vinden waarop alle kernactiviteiten zijn uitgewerkt: ontwerpschema Nederland vakantieland
Doel
Met het thema Nederland Vakantieland wil ik de volgende doelen bereiken:
- De kinderen leren wat er in Nederland zoal te beleven is, tijdens de vakantieperiode
- De kinderen leren wat typisch Nederlands is
- Vakantie vieren in Nederland, hoe ga je dan op vakantie?
Boekentips
Nederland van Charlotte Dematons is fantastisch! Het is een boek zonder woorden maar je kunt er hele verhalen bij vertellen of laten vertellen. Van de Euromast tot de Afsluitdijk, van de bloeiende bollenvelden tot aan Terschelling. Nederland is tot in detail getekend. Ondertussen komen alle traditionele feesten en weersomstandigheden voorbij die we in Nederland kennen. Verder is het een reis door de seizoenen met alles wat daar bij hoort.
Het boek: Dit is Nederland van Mack bevat veel foto’s van Nederlandse taferelen:tulpen, bollenvelden, molens, schaatsen, kaas, koeien, klompen, strand, zee en duinen, de Noordzee, land uit water, poffertjes, stamppot, drop, haring, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Delft, Zaanse Schans, Efteling, kastelen, beroemde Nederlanders, kortom alles wat bij Nederland hoort. Er staan meestal korte stukjes tekst bij.
Fien en Teun; Hollandse avonturen; een nieuw voorleesboek met een boertje en boerinnetje: Fien en Teun in de hoofdrol. Ze beleven grappige en oer-Hollandse dingen als fietsen, schaatsen, vliegeren, molens kijken, tulpen planten, Koningsdag vieren en nog veel meer.
Onderzoek/uitstapjes
- Verzamel samen met de kinderen allemaal typisch Nederlandse etenswaren: pindakaas, hagelslag, snert, drop, haring, Wilhelmina pepermunt, kaas, etc en ga dit eens proeven. Wat is lekker en wat vind je niet lekker?
-
Haring proeven en…..heel wat kinderen vonden het heerlijk!
Aankleding van de klas
- Hang allemaal boerenzakdoeken op een rij in de klas
-
Kijkhoek over Nederland in de klas -
De kinderen namen zelf heel veel Nederlandse dingen mee: kaas, dropjes, pindakaas, hagelslag, etc.
Opening van het thema
In de kring staat een lege koffer op de tafel.
Wat is het? Waar gebruiken we het voor?
Na deze introductie heb ik de vraag gesteld of ze het allerbelangrijkste wilden gaan tekenen dat ze mee zouden nemen op vakantie.
Er wordt druk getekend……
Daarna wordt in tweetallen besproken wat er getekend is en waarvoor het nodig is. Dit wordt later in de kring teruggekoppeld.
Nadat juf alles heeft uitgeknipt, gaan we samen bekijken of datgene dat is getekend echt nuttig is op vakantie en zo ja, waarom. Hierover werd door de kinderen enthousiast gepraat en beredeneerd.
Alles was echt nodig is, gaat in de koffer en de andere zaken komen in de deksel.
Uiteindelijk worden alle nuttige zaken opgeplakt. Daarnaast maken we meteen een lijst met zaken die we nodig hebben om in de huishoek te spelen wat we allemaal meenemen op vakantie.
Woordveld over Nederland en een satellietkaart van Nederland.
Knutselopdrachten
-
Vlaggen van blokjes Vlaggen knippen en plakken - Voetbalteam
- Mondriaan
- Bollenvelden
-
Tulpen stempelen van handen
-
Molens van melkpakken. Door de wieken te bevestigen aan een satéprikker en zowel voor als achter een kraal te maken, kunnen de wieken echt draaien. Als je om de satéprikker dan een draad hangt die er een keer omheen geslagen is, en je hangt aan de uiteinden een kraal, dan kunnen de wieken echt draaien als je aan een van de draden trekt! De kinderen vonden dit helemaal geweldig. - Klompen uitknippen en in spiegelbeeld opplakken. Daarna versieren maar dat in spiegelbeeld ook doen zodat je dezelfde klompen hebt.
-
Kaasblokjes vouwen
-
Tegeltjes verven in Delfts Blauw. Beschilderen met porseleinverf en even in de oven leggen. - Molen en een bollenveld
Hoeken
-
Winkeltje met allerlei Nederlandse producten - Wijk waar de kinderen wonen;
elk vlaggetje geeft de plek aan waar het huis van een van de kinderen staat. Op het vlaggetje staat de naam van het kind. - Watertafel; Nederland Waterland
- Nederland-hoek
In deze hoek liggen: schelpen, een strandpuzzel, een atlas, een boek met foto’s over Nederland, vlaggetjes, werkbladen, etc. - Spel in de huishoek;
Leg er een koffer neer en al gauw gaan de kinderen samen op vakantie.
Wat moet er aan de orde komen?
- Nederland als land
- Nederland waterland: strand, zee, rivieren, eilanden, bruggen en dijken
- Nederlandse gebouwen: molens, grachtenpanden
- Nederlandse producten: tulpen, hagelslag, pindakaas, snert, pannenkoeken, poffertjes, drop, kaas en klompen
Spel en beweging
Spelles:
- In Holland staat een huis; kringspel
- Klompenrace; probeer op klompen zo snel mogelijk naar de overkant te lopen
- Twee emmertjes water halen; zangspel
- Zeg, ken jij de mosselman
Puntentellingformulier: Oudhollandse spelletjesdag
Links
Muziek
In Het grote liedjes boek van Marianne Busser en Ron Schoder staat:
- Waar gaan we heen? blz. 50/51
In Kleuterwijs staat:
- Amsterdam; blz. 163
- Een treintje ging uit rijden; blz. 164
- Zo gaat de molen; blz. 184
Knijpkaarten
Knijpkaarten; Dit materiaal werkt als volgt: print de kaarten uit en plak ze beiden op een A4 (één op de voorkant en één op de achterkant). Lamineer de kaart. Daarna krijgt de leerling een kaart en 6 verschillende kleuren wasknijpers. De leerling kijkt aan de linkerkant van de kaart voor de ‘vraag’ en geeft aan de rechterkant het antwoord door daar de juiste kleur wasknijper op te plaatsen. Aan de achterkant kan de leerling zien of de kaart goed gemaakt is.
Materialen
- Kaart van Nederland en de provincies
- Kleurplaat klederdracht
- Kleurplaat molen
- Kleurplaat molens
- Kleurplaat tulp
- Kleurplaat vlag van Nederland
- Kleurplaat grachtenpanden
- Kleurplaat grachtenpanden 2
- Voorkant werkboekje
- Blauw tegeltje tekenen
Taal
Platen bespreken: wat staat er op? Is het lekker of niet lekker? Allemaal etenswaar dat typisch Nederlands is.
Woordenschat
Nederland – provincie – koning – koningin – prinsessen – gouden koets – eiland – vakantie – kamperen – camping – tent – caravan – zee – strand – pretparken – kaas – snert – erwtensoep – drop – pindakaas – hagelslag – haring happen – haring – poffertjes – stroopwafels – kroketten – bitterballen – pannenkoeken – draaiorgel – molen – klompen – klederdracht – grachtenpanden – tulpen – bollenvelden – vlag – rood – wit – blauw – oranje – voetbalteam – Delfts blauw – koe – dijken – Nederlandse leeuw – Wilhelmus
Rekenen/wiskunde
Turven: is het lekker of niet.
Daarna kijken wat de meesten lekker vinden of het minst
Kralenplanken
Afsluiting van het thema
Bedankt
Deze pagina werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van: Linda Mooijekind, Crina van Hemsbergen, Agnes van der Geest, Margriet van Laar, Ingrid van der Jagt, Tineke van de Ploeg, Hilda Luth, Els van Tiel en Ina Schild (kralenplanken).
loading...
Nederland vakantieland,